Geschiedenis

In Hoofddorp bestond een Gereformeerde Knapen Vereniging “Levensvreugd” waarvan Meneer Stellingwerf de leiding had. Hij kreeg het idee een wandelclubje te beginnen. De groep jongeren, aangesloten bij de Gereformeerde Kerk, bedachten de naam: C.W.S.V. STEEDS VOORWAARTS, kortweg STEVO genoemd. Bij de oprichting op 25 september 1959 telde de vereniging ca. 15 leden. Er werd reclame gemaakt en alle kinderen, ook de niet gereformeerde kinderen mochten lid worden.

Langzaam maar zeker groeide de vereniging. Steeds meer jongens en meisjes meldden zich aan. Maar als er gewandeld moest worden was er natuurlijk leiding nodig. De ouders van de kinderen werden uitgenodigd voor deze functie en zo kwam een aantal dames bij de club. Deze dames werden zo enthousiast dat ze zelf ook lid wilden worden van de vereniging, maar helaas het was een jongerengroep. Er is veel werk verzet om lidmaatschap van de vereniging ook voor volwassenen toe te staan. Zij mochten uiteindelijk lid worden maar moesten de jongeren op afstand volgen.

De jongeren liepen keurig in gelid en droegen uniformen in de kleuren wit en groen met een oranje embleem, en er werd ook gezongen tijdens de wandelingen.

Op 25 september 1964 werd het 5-jarig bestaan gevierd met een grote feestavond in het toenmalige restaurant “De Landbouw” aan de Hoofdweg in Hoofddorp. Hier trad het beroemde duo “De Mounties” op, dat in die tijd net begonnen was met optreden. Het duo “De Mounties” bestond toen nog uit Piet Bambergen en Fred Plevier. Zij kwamen naar Hoofddorp op de fiets.

STEVO veroverde een eigen plaats in het verenigingsleven. Bij het 10-jarig bestaan maakten 120 leden een wandeling door het dorp en boden bij bejaardenhuizen een attentie aan. In die tijd wandelde men in groepsverband. De vereniging presenteerde zich in het gehele land en trok veel bekijks. Af en toe werd er zelfs met 5 wandelgroepen deelgenomen.

Al heel lang waren er plannen om in Hoofddorp een echte AVOND-VIERDAAGSE te organiseren. Samen met de Aalsmeerse Wandelvereniging (AWV) werd in 1979 gestart met de organisatie van dit unieke wandel evenement. De eerste start was in de Lagere Technische school aan de Hoofdweg, er kwamen ruim 700 deelnemers aan de start. Al snel werd uitgeweken naar gebouw “De Deining” aan het Marktplein. Om verkeerstechnische redenen werd dit te gevaarlijk. In de nieuwbouw wijk Bornholm werd een goede startplaats gevonden in de Klippeholmschool. Daar wordt nu nog steeds gestart. In 2008 werd de 30eAVONDVIERDAAGSE gehouden met ruim 2775 deelnemers. Inmiddels is de organisatie (nog altijd samen met onze Aalsmeerse vrienden) van de HOOFDDORPSE AVONDVIERDAAGSE niet meer weg te denken. Dit sportspektakel was een gouden greep in de geschiedenis van STEEDS VOORWAARTS.

In de loop der jaren organiseerde STEVO vele eigen wandeltochten waarbij we deelnemers uit heel Nederland mochten begroeten. Een kleine greep uit de georganiseerde tochten:

– HAARLEMMERMEER WANDELTOCHTEN

– THE FRIENDSHIP WANDELTOCHTEN
Werd 2x georganiseerd bij Schiphol Oost, met duizenden deelnemers

– DE DIK TROM TOCHTEN

– AVONDTOCHT
STEVO organiseerde ook een Avondtocht door Hoofddorp. Deze tocht vindt nog steeds plaats in de eerste week van juli maar wordt nu nog alleen gelopen door leden en donateurs. Na afloop wordt er gegeten in het restaurant bij de skibaan. Vroeger was dit een chinees-, tegenwoordig is het een wok- restaurant.

– PANNENKOEKENTOCHT
Ook een tocht voor eigen leden en donateurs, de eerste zaterdag in september, die als start- en eindpunt het Pannenkoekenhuis “De Konijnenberg” in Heemstede heeft. Na afloop van deze wandeltocht gaan we gezellig pannenkoeken eten

– HERFSTKLEURENTOCHT

– MEERWANDELEN

In de loop der jaren verdween het groepsgewijs wandelen in uniform. De vereniging veranderde van een jeugdvereniging in een seniorenvereniging. Momenteel heeft STEVO 76 leden en 20 donateurs. STEVO kent geen jeugdleden meer, in 1975 begon de ommekeer van de jeugd naar volwassenen. Het laatste jeugdlid verliet de club in 1991.

Nog steeds wordt er met veel plezier door heel Nederland gewandeld.

14 keer per jaar gaan de leden met een gehuurde bus naar bestemmingen door het hele land, waar een wandeltocht door een mede wandelvereniging wordt georganiseerd.

In de 50-jarige geschiedenis kende STEVO natuurlijk vele bestuursleden. Op dit moment bestaat het bestuur uit 7 leden met als 1ste voorzitter mevrouw Londa van Diemen. Verder zijn er een secretaris, een 1ste en 2de penningmeester, een wandelcommissie en een lief & leed commissie.

Naast het organiseren van de hierboven genoemde wandelingen houdt het bestuur zich bezig met de jaarlijkse Boerenkoolfuif, bestuursvergaderingen, bondsvergaderingen, Algemene Leden Vergadering en ééns in de 5 jaar met de Uitgaansdag die georganiseerd wordt ter gelegenheid van ons jubileum en altijd per bus naar een geheime bestemming gaat.

De Boerenkoolfuif werd in 1978 voor het eerst georganiseerd in de kantine van machinefabriek Spaans. Daarna verhuisde het feest via de speeltuinvereniging aan de Rijnlanderweg, Het Kruispunt bij de Katholieke Kerk en het Brandpunt, Verzorgingscentrum Eyckenhove, Dik Trom tennishal naar de Meerstede en sinds 2014 bij de Horizon. Hoogtepunt van de avond is nog steeds de Bingo met zijn altijd weer leuke prijsjes.

Opvallend vaak waren het echtparen die hun schouders gezet hebben onder onze wandelvereniging. Kees en Gré Brörens, Jan en Riek vd Boom, Jan vd Vegte met op de achtergrond zijn Truus en Gerard en Tonny Schreurs.